Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

Art Stays 2023

Začetek dogodka: 06.07.2023
Konec dogodka: 10.09.2023

FESTIVAL ART STAYS

6. 7.-10. 9. 2023


Art Stays spada med najpomembnejše festivale sodobne umetnosti v Sloveniji in širši regiji, saj je postal referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in umetnike.

V raznolikih tematskih sklopih bomo potovanjanrazumeli kot del umetniškega izražanja. Ne bomo preučevali le potovanja kot navdiha za nastanek umetniškega dela, temveč tudi potovanje/pot/premik kot umetniško delo.

Otvoritev festivala bo potekala 6. 7. 2023 ob 18.00 v Dominikanskem samostanu Ptuj, od koder se bomo podali na številne otvoritve razstav, pogovore z umetniki, koncerte, performanse, kino projekcije in druge dogodke.

Obvezen postanek pa je otvoritev osrednje festivalske razstave Voyage v Galeriji mesta Ptuj v petek, 7. julija. 2023, ob 19.00.


Otvoritveni vikend Festivala Art Stays – Potovanje

ČETRTEK, 6.7.2023

18.00
OTVORITEV 21. festivala Art Stays 
VOYAGE D’HIVER I Robert Cahen, 1993
Robert Cahen velja za enega najpomembnejših francoskih video umetnikov. V Cahenovem edinstveno niansiranem svetu sta tako fikcija kot dokument predstavljena kot metaforična potovanja v domišljijo, izvrstna sanjarjenja, ki opisujejo prehode časa, kraja, spomina in zaznavanja. Antarktika je tema tega vizualno močnega potovanja v neznano.

∆ Dominikanski samostan

19.00
Odprtje razstave
Traslochi Heimat S.r.l. / Wherever You Protect I Zazzaro Otto
Heimat je nemška beseda, ki označuje pripadnost kraju ali, še bolje, občutek, da si doma, kar vodi nazaj k družinski razsežnosti. Heimat je tudi ime podjetja za selitve, natančneje s.r.l., ki na ta način uvaja koncept premestitve v nasprotju z domačim vidikom, ki ga napoveduje nemška beseda. Tako se pojavi konfliktni vidik med tistim, kar bi moralo biti stabilno, in tistim, kar je namesto tega v gibanju.

∆ Dominikanski samostan 

20.00
Odprtje fotografske razstave
NA ROBU / ON THE EDGE I Ciril Jazbec, Matjaž Krivic
v sodelovanju z  Galerija Fotografija, Ljubljana
Matjaž Krivic in Ciril Jazbec sta za svoje delo prejela prestižno nagrado World Press Photo – Krivic leta 2016 za serijo Kopanje prihodnosti, Jazbec pa leta 2021 za projekt One Way to Fight Climate Change: Make Your Own Glaciers.

Knjižnica Ivana Potrča Ptuj 

21.00
Otvoritev prostorske instalacije JADRA in otvoritveni koncert
JURE PUKL “Broken Circle” Trio
Jure Pukl (saksofon), Jošt Lampret (kontrabas), Gaj Bostič (bobni)
Saksofonist Jure Pukl velja za enega najpomembnejših ustvarjalcev slovenske džezovske glasbe. Prejemnik nagrade Prešernovega sklada (2015) je študiral na Dunaju, v Haagu, na Berklee College of Music (z mojstri, kot so Joe Lovano in George Garzone) in dokončal magistrski študij na Glasbeni akademiji v Gradcu. V svoji karieri je igral z zvezdami, kot so Dave Liebman, Branford Marsalis, Esperanza Spalding, George Lewis, Maceo Parker, Vijay Iyer, Jeff Tain Watts in mnogimi drugimi.

Art Stays oder, Slovenski trg

PETEK,7.7.2023

07.00 – 17.00
Poletna akademija
ART STAYS
Dominikanski samostan

10.00
Odprtje razstave
MALA POLETNA AKADEMIJA / SMALL SUMMER ACADEMY
Galerija Magistrat

18.00
Odprtje razstave
POTOVANJE Z… / TRAVELING WITH…
Beti Bricelj, Tina Dobrajc, Dušan Fišer, Mito Gegič, Aleksij Kobal, Miha Štrukelj, Uroš Potočnik and Jurij Zadnikar z  Jernej Forbici & Marika Vicari
 Galerija Luna 

19.00
Odprtje osrednje razstave
VOYAGE (Potovanje) I Nika Autor, Gabriele Basilico, Maxime Berthou & Mark Požlep, Vincenzo Castella, DK, Jošt Franko, Luigi Ghirri, Armin Linke, Robert Smithson/Nancy Holt, Bill Viola
Osrednja razstava letošnje edicije festivala vas vabi na potovanje v družbi izjemnih umetnikov. Razstava za katero si je treba vzeti čas, se prepustiti raznolikim in izjemnim zgodbam umetnikov, ki vas s svojimi deli popeljejo v svoj svet in svet ljudi, ki živijo na mejah svojega obstoja.

 Galerija mesta Ptuj

21.00
Art Stays Kino
IN TRANSIT
SFO…PVG…LHR…MEX…LAX I Chip Lord, 2011
21:30 min, Courtesy of Electronic Arts Intermix (EAI), New York.
Chip Lord v svojih delih združuje družbeno opazovanje in satirični humor ter se osredotoča na ameriške mite in ikone, od kulta avtomobila do bejzbola, oglaševanja, predmestja in televizije. Lord, ustanovni član večmedijskega kolektiva Ant Farm iz San Francisca, raziskuje, kako našo kolektivno identiteto in vsakdanje življenje določa potrošniška kultura, ki jo poganjajo mediji. Lordovo zanimanje za arhitekturo in urbani javni prostor je privedlo do serije video del, ki dokumentirajo in raziskujejo vprašanja urbane geografije in načrtovanja. In Transit je opazovan portret prostorov, ki pogosto veljajo za ne-prostore letalskega potovanja. Film se giblje od San Francisca do Šanghaja, od Pekinga do Londona in od Frankfurta do Mexico Cityja, čeprav so ti geografski skoki komaj zaznavni v notranjosti letališč ali v obnašanju potnikov. Na koncu gledalcu ostane podoba potovanja z letalom, ki je v enaki meri znanstvena fantastika in vzvišena.

Art Stays oder, Slovenski trg

21.30
Koncert
KATALENA
Katalena je nastopila v tako rekoč vsakem klubu, koncertni dvorani ali festivalskem odru v državi, pa tudi kar precej potovala, z nastopi v ZDA, Izraelu ter po večjem delu Evrope. Skupina, ki v originalni postavi nastopa že 22 let, se ne ustavlja, saj so nedavno izdali deveti album “Kužne pesmi”.

 Art Stays oder, Slovenski trg

SOBOTA, 8.7.2023

07.00 – 17.00
Poletna akademija
ART STAYS
 Dominikanski samostan

10.00
Pogovor z umetnikom ob zajtrku
ZAZZARO OTTO
 Dominikanski samostan

17.00
Otvoritev razstave & pogovor z umetniki
PRETIRAN TURIZEM / OVERTOURISM Riccardo Costantini, Steven Marshall, Igor Molin, Polona Petek, Marek Schovanek
Razstava petih avtorjev, večinoma slikarjev, se ukvarja s prekomernim turizmom (Overtourism): eno od besed, ki jih ljudje v zadnjih letih najpogosteje uporabljajo. Destinacije trpijo zaradi prekomernega turizma, turistične prenatrpanosti, zato slogan Turisti so teroristi!

Miheličeva galerija

19.00
Odprtje razstave in javne instalacije
BRODOLOM / SHIPWRECK
Ptujski grad na svojem dvorišču ponovno gosti eno od glavnih javnih skulptur festivala. Čaka vas brodolom na grajskem hribu in med razbitinami ladje najdeni artefakti v čudovitih baročnih galerijah gradu. Spet izjemen preplet sodobne umetnosti z bogato zgodovino mesta Ptuj.

 Ptujski grad in dvorišče 

20.15
Pogovor z umetnikom
MARK POŽLEP
Mark Požlep (rojen 1981, Slovenija) je diplomiral in magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter opravil nadaljevalni magistrski študij transmedije na Sint-Lukas Campus v Bruslju in HISK v Gentu. Deluje na področju vizualnih in performativnih umetnosti, prostorskih instalacij in video umetnosti. Njegova umetniška praksa vključuje potovanja, ki delujejo kot dolgotrajna performativna/ vzdržljivostna umetnost in kot samostojno umetniško delo. Gre za intenzivno proceduralno raziskovanje z uporabo metodologije akcijskega raziskovanja, cikličnega vzorca opazovanja in refleksije.

dvorišče Ptujskega gradu 

20.45
Art Stays Kino
SOUTHWIND, 2022, 1h 12m
Maxime Berthou, Mark Požlep
Drugi celovečerni film Maxima Berthouja in Marka Požlepa “Southwind (Južni veter)” je nastal kot rezultat umetniškega performansa, ki ga je vodil isti francosko-slovenski dvojec. Ta projekt, ki je vključeval spust po Mississipiju na krovu doma narejenega parnika, je bil namenjen preučevanju gospodarskega in ekološkega vpliva koruzne monokulture na rečnih bregovih. Njuno potovanje se je začelo nekaj mesecev po eni največjih poplav v ameriški zgodovini in končalo le nekaj tednov pred začetkom pandemije COVID-19 in koncem mandata Donalda Trumpa. Med potovanjem po “telesu naroda” film razkriva portret Amerike med dvema krizama.

 dvorišče Ptujskega gradu 

22.00 – 00.00
Art Stays zabava
AKA Neomi
Saša Vipotnik (vokal / vocal), Mario Babojelić (kitara / guitar), Marko Grubar (bobni / drums)
Zvok AKA Neomi se od leta 2011 razvija in premišljeno vijuga med indie popom in trip hopom, med akustično balado in psihadeličnim noise-om ter se zadnje čase spogleduje tudi z disko popom. Skupina AKA Neomi je od svojih začetkov do danes obredla številne odre, med drugim je nastopila na MENTu, avstrijskem Waves Vienna, portugalskem Westway Labu ter nizozemskem Eurosonicu in delila oder s Roisin Murphy na njenem ljubljanskem koncertu.

dvorišče Ptujskega gradu 

NEDELJA, 9.7.2023

07.00 – 17.00
Poletna akademija
ART STAYS
 Dominikanski samostan 

10.00 – 12.00
VODSTVO po razstavah za otroke in družine
Pričetek
 Dominikanski samostan

16.00
Odprtje razstave
RAZGLEDNICE / POSTCARDS
Razstava Razglednice vas popelje na potovanje po zgodovini festivala Art Stays, ki je v dvajsetih letih na Ptuj pripeljal številne umetnice in umetnike iz vseh koncev sveta. Prosili smo jih da nam pošljejo razglednico, kot geografijo njihovega »prehoda« na festivalu Art Stays. Razstava raznolikih del in predvsem spominov na Ptuj.

Galerija FO.VI 

19.00
Večerni voden ogled
Večerni voden ogled po vseh ptujskih razstaviščih festivala. Koncentrat lepega za tiste prave ljubitelje umetnosti, ki nikoli nimajo časa.

Pričetek
Ptujski grad 

21.00
Art Stays Kino in zaključek otvoritvenega vikenda
SOUTIEN DE FAMILLE, 2020, 1h15m
Maxime Berthou, Mark Požlep
Hogshead 733 je umetniški projekt Maxima Berthouja in Marka Požlepa, ki vključuje potovanje, morsko pustolovščino, zgodbo o dediščini, prijateljstvu in viskiju. Proces spremlja obnovo tipične lesene ribiške ladje iz leta 1941, njeno zadnje 733 milj dolgo jadranje in končno preobrazbo ladje, prepojene z morjem in pustolovščino, v dva sodčka za viski. Vsaka posebej izbrana faza daje možnost raziskovanja poetike specifičnega strokovnega ročnega dela: gradnje čolna, jadranja, izdelave sodov in proizvodnje viskija. Od 23. avgusta do 21. septembra 2015 je potekalo potovanje od Trebeurdna v Bretanji do otoka Islay na Škotskem z 20 postanki na poti.

 

dvorišče Dominikanskega samostana

 

Scroll to Top