Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

Art Stays – otvoritveni vikend

Začetek dogodka: 06.07.2023
Konec dogodka: 09.07.2023

FESTIVAL ART STAYS

Otvoritveni vikend: 6. do 9. julij 2023
Razstave na ogled: 6. julij do 17. september 2023


Festival Art Stays spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope.

Vse od leta 2003 prinaša najaktualnejšo produkcijo domačih in tujih umetnikov, od najbolj znanih, ki že blestijo v svetovnih muzejih in na bienalih (npr. Ai Weiwei ali Yoko Ono), do tistih najperspektivnejših.

V četrtek, 6. julija se na Ptuju pričenja 21. edicija Festivala sodobne umetnosti Art Stays, ki že od leta 2003 prinaša na Ptuj in v okolico vrhunsko produkcijo domačih ter tujih umetnikov, od najperspektivnejših mladih umetnikov do velikih imen sodobne umetnosti, kot so Ai Weiwei, Yoko Ono, Monira Al Qadiri, Gilbert & George, Jake & Dinos Chapman, Edward Burtynsky, Robin Meier, Ivan Navarro, Allora & Calzadilla, Koen Vanmechelen, Hannah Collins, Ilona Nemeth, Jordi Alcaraz, Perino & Vele, Fernando Prats, Roberto Pugliese, Michele Spanghero, Tiffany Chung, Gigi Scaria, Regina Jose Galindo, Grace Weir in mnogi drugi. Vsako leto se vabilu k dialogu in potovanju skozi najrazličnejše aktualne tematike odzovejo številni likovni umetniki, kustosi, glasbeniki in galeristi. Danes Art Stays spada med najpomembnejše predstavitve sodobne, predvsem likovne umetnosti v Sloveniji in v tem delu Evrope, ter je postal referenčni dogodek za številne mednarodne galerije, muzeje, fundacije in seveda umetnike.

  1. edicija Art Stays-a nosi naslov VOYAGE (Potovanje) in obravnava več tematskih sklopov, v katerih  potovanja razumemo kot del umetniškega izražanja. Ne preučujemo le potovanja kot navdiha za nastanek umetniškega dela, temveč tudi potovanje/pot/premik kot umetniško delo.

Protagonisti otvoritvenega dogodka 6. julija bodo: ob 18.00 bo v dvorani dominikanskega samostana projekcija filma Voyage d’Hiver iz leta 1993 Roberta Cahena, priznanega kot enega vodilnih francoskih video umetnikov, ki se ukvarja z niansiranim svetom, dikcijo in dokumentom antarktičnega potovanja, predstavljenega kot metaforična potovanja imaginarnega, izvrstne sanjarije, ki opisujejo prehode časa, prostora, spomina in percepcije. Ob 19.00 sledi odprtje razstave Selitev – Heimat pt.2 italijanskega umetnika Zazzaro Otta v Dominikanskem samostanu. Ob 20. uri bosta v razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Ciril Jazbec in Matjaž Krivic, dobitnika prestižne nagrade World Press Photo, predstavila fotografsko razstavo On the edge, ki s predstavitvijo dveh zelo različnih krajev na našem planetu popelje na potovanje in v boj proti podnebnim spremembam. Sledil bo koncert Jure Pukl Broken Circle tria na festivalskem odru na Slovenskem trgu.

Osrednja razstava v Galeriji mesta Ptuj z naslovom VOYAGE (Potovanje) ponuja izjemen spekter likovnih mojstrovin posvečenih potovanjem, a ne zmeraj v avanturističnem smislu, žal prevečkrat potovanje pomeni beg od doma, v iskanju boljšega, varnejšega vsakdana. Na razstavi seveda prevladujejo dokumentarna dela iz fotografskega in video sveta, med njimi najdemo dela priznanih umetnikov kot so Hamish Fulton, Robert Smithson, Nancy Holt, Bill Viola, Luigi Ghirri, Gabriele Basilico, Armin Linke, Vincenzo Castella, Matjaž Krivic, DK, ki so postavljena v dialogu z uveljavljenimi umetnicami in umetniki mlajše generacije, kot so Nika Autor, Jošt Franko, Mark Požlep in Maxime Berthou.

Obisk osrednje razstave letošnje edicije je potovanje, zanj si potrebno vzeti čas in oditi na pot skupaj z umetniki.

Na dvorišču Ptujskega gradu nas bo presenetila razbitina ladje, site-specific instalacija v nastajanju, s katero Marika Vicari, Jernej Forbici, Dušan Fišer in Marek Schovanek ustvarjajo skupni dialog. V zgodovinskih baročnih sobanah Ptujskega gradu bomo predstavili izvirna krhka bombažna umetniška dela Alessandra Cardinale in papirnata dela umetnika L’OrMA. Če prvi ustvarja resnično edinstvene portrete in pokrajine, nam drugi umetnik daje priložnost, da se presenetimo z novimi domišljijskimi zgodbami. Zdi se, kot da so oživeli s strani zgodovine in Leonardovega Atlantskega kodeksa, leteči raketoplani, ki jih je ponovno predstavil Transversal Project (Erika Vicari), tukaj postavljeni v eni sami postavitvi intrigantnih zvočnih objektov, ki se poigravajo z metaforično obliko potovanja.

V Miheličevi galeriji, zgodovinskem obrambnem stolpu iz obdobja renesanse, bo na ogled razstava Overtourism petih umetnikov: Riccardo Costantini, Igor Molin, Polona Petek, Steven Marshall in Marek Schovanek. Razstava se ukvarja s pretiranim turizmom, eno od najpogosteje uporabljenih besed, ki na novo opredeljuje človeka. Destinacije trpijo zaradi turizma, prenatrpanosti, končni pogled in opredelitev na razstavi pa je: Turisti so teroristi!

Tako kot se dober popotnik rad odpravi raziskovat svet – sprva sam, nato pa včasih v družbi ljudi, ki ga navdihujejo in ki jim zaupa – tudi Marika Vicari in Jernej Forbici kot umetnika in kustosa v svojem vesolju pogosto rada predstavljata srečanja med kraji in ljudmi, ki so del našega vsakdana ali pa nas presenetijo prav zato, ker so drugačni. Tako se je rodil gostujoči projekt Potovanje z … Beti Bricelj, Tina Dobrajc, Dušan Fišer, Mito Gegič, Aleksij Kobal, Miha Štrukelj, Uroš Potočnik in Jurij Zadnikar bodo prvič v Sloveniji skupaj gostovali v novi galeriji Luna.

Barvite poslikane živali Briana Keitha Stephensa, ki jih navdihuje zgodba o Noetovi barki, predstavljene v Galeriji Magistrat, bodo ponudile možnost objektivizacije narave, da bi na novo premislili naravno pogodbo. Delom Briana Keitha Stephensa bodo delali družbo umetniški izdelki udeležencev Male poletne akademije Art Stays.

Razstava razglednic (Postcards) v Galeriji FO.VI vas bo popeljala iz mesta Ptuj v Strnišče, Kidričevo na popotovanje skozi zgodovino festivala Art Stays, ki že dvajset let na Ptuj pripelje umetnike z vsega sveta. Gre za projekt, ki je v teku in je predstavitev geografije in spomina na njihovo potovanje. Med umetniki: Mariantonietta Bagliato, Elisa Bertaglia, Karin Andersen, Lynn Book, Marcela Cernadas, Jeongmoon Choi, Mario Ciaramella, Elio Ciol, Stefano Ciol, Riccardo Costantini, Cuoghi Corsello, Costantino Ciervo, Eva Gerd, Gabriele Grones, Michelangelo Galliani, Oki Izumi, Rosa Jijon, Olga Lah, Matthias Langer, Marco Gradi, Igor Molin, Noriko Obara, Laura Pozzar, Simone Del Pizzol,  Alex Pinna, Tobia Rava’, Paola Rossi, Joachim Seinfeld, Rosa Sigrun, Zoie So, Chiara Sorgato, Tanja Špenko, Andrea Tagliapietra, Polona Tratnik, Walter Trecchi, Koen Vanmechelen, Perino&Vele, Transversal project (Erika Vicari), Gal Weinstein, Alice Zanin in mnogi drugi…

Bogat program bodo dopolnili koncerti Katalene, AKA Neomi in tria Jureta Pukla, projekcija filma In Transit SFO…PVG…LHR…MEX…LAX Chipa Lorda, filmska eseja Southwind in Soutien de Famille Maxima Berthouja in Marka Požlepa v programu Art Stays Kino, konference, debate, na katerih bodo sodelovali Mark Požlep, Zazzaro Otto, Igor Molin in Riccardo Costantini.

Organizirali bomo tudi otroške delavnice v okviru poletne akademije Art Stays ter tradicionalne vodene oglede za družine in nočne oglede.

Program, ki sta ga režirala in kurirala Jernej Forbici in Marika Vicari, je nastal v sodelovanju z navzočimi in povabljenimi umetniki: Nika Autor, Gabriele Basilico, Maxime Berthou,  Beti Bricelj, Robert Cahen, Alessandro Cardinale, Vincenzo Castella, Riccardo Costantini, DK,  Tina Dobrajc, Dušan Fišer, Jernej Forbici,  Hamish Fulton, Jošt Franko, Mito Gegič, Luigi Ghirri, Ciril Jazbec, Katalena, Aleksij Kobal, Matjaž Krivic, Armin Linke, l’OrMA, Steven Marshall,  Igor Molin, Aka Neomi, Zazzaro Otto, Polona Petek, Uroš Potočnik Mark Požlep, Marek Schovanek,  Robert Smithson/Nancy Holt,  Brian Keith Stephens, Miha Štrukelj, Marika Vicari, Bill Viola, Jurij Zadnikar…

Razstave so nastale s pomočjo mednarodnih partnerjev: Galerija Fotografija, Galerija Luna, Studio La citta’, Punto sull’arte, Galleria d’arte l’Occhio, Galerija Artnoble, Vistamare, Galleria Michela Rizzo, Galerija FO. VI, Electronic Arts Intermix.

Celoten program je na voljo na spletni strani www.artstays.si.

Organizator: KUD ART Stays

Foto: Mankica Kranjec

Scroll to Top