Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

BREZPLAČNO VODENJE: Ojdip in Sfinga

Začetek dogodka: 28.11.2022
Konec dogodka: 28.11.2022

BREZPLAČNO VODENJE – Ojdip in Sfinga

28. 11. 2022 ob 16.00, Pričetek vodenja: TIC Ptuj (Mestni trg 4)

Vabimo vas na brezplačno vodenje z Aleksandro Nestorović iz Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož.
Vodenje je brezplačno, prijave niso potrebne.

Skozi vodenje bomo predstavili del antičnega Ptuja: najdbo iz Panorame, kopijo spomenika, Nutrice in razstavo Petovionski panteon.

 

Na ptujski Panorami, kjer je bilo »srce« rimskodobnega mesta, je bila že pred leti najdena zelo zanimiva steklena gema. Na njej je upodobljen starogrški junak Ojdip, ki odgovarja na uganko, ki jo je Tebancem zastavljala pošastna Sfinga: Katero bitje se zjutraj premika po štirih, opoldne po dveh in zvečer po treh?
Aleksandra nam bo skozi vodenje predstavila gemo in odgovor na vprašanje, ki ga je postavila Sfinga.

Opomba: Trenutno poznamo le šest gem z identično podobo. Razen s Ptuja, še iz Aquincuma (Budimpešta, Madžarska), Aquileje (Oglej, Italija), Callatisa (Mangalia, Romunija), ter z dveh neznanih najdišč, hranjeni v Oxfordu (Velika Britanija) in Ženevi (Švica).

Med vodenjem bomo spoznali tudi Nutrice, vzvišene dojilje. Na Ptuju je bilo najdenih že več kot 40 reliefov, posvečenih Nutricam. Nutrice so bile zavetnice družine in so varovale zdravje otrok. Veliko število spomenikov priča, da je bil njihov kult v Petovioni zelo priljubljen.

Ogledali si bomo tudi kopijo oltarja, posvečenega Liberu in Liberi. Oltar je bil najden na mestu današnje mestne tržnice. Božanstvi na oltarju se povezujeta z rodovitnostjo, vinom in vinogradništvom.

 

ARHEOLOŠKI PARK POETOVIO

Brezplačno vodenje je del aktivnosti, kjer predstavljamo Arheološki Park Poetovio.
Pod produktno znamko Arheološki park Poetovio so predstavljene arheološke ostaline rimskega mesta Petovione, ki jih je mogoče najti na območju Ptuja oziroma v njegovi bližini. V parku so na ogled muzejski eksponati, nudi pa tudi vodene oglede, turistične produkte in doživetja, izobraževalne in interaktivne vsebine ter prireditve in razstave.
Več informacij

 

Scroll to Top