Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

KINO BREZ STROPA 2023

Začetek dogodka: 20.07.2023
Konec dogodka: 20.08.2023

Kino brez stropa

20. julij-20. avgust 2023, ob četrtkih, petkih, sobotah in nedeljah


Za ljubitelje kina na prostem.

Letni kino s filmskimi vrhunci v čudovitem ambientu pod poletnimi zvezdami je razkošje, ki ga vsako leto znova komaj čakamo.

Kino brez stropa se je rodil na dvorišču Dominikanskega samostana, več let je kraljeval na Ptujskem gradu, leta 2019 se je razbohotil na griču Panorama, v koronskem 2020 se je prelevil v 1. ptujski drive-in kino, v letih 2021 in 2022 pa je projekcije selil na novo prizorišče: dvorišče za kinom.

Nekatere izmed projekcij so pospremljene s koncerti in dodatno ponudbo.

V primeru dežja se filmska projekcija prestavi v dvorano.

Vstopnina: 5 EUR / 4 EUR

Več informacij: https://www.kinoptuj.si/program/kino-brez-stropa/


Organizator: Mestni kino Ptuj, CID Ptuj

Foto: Albin Bezjak


Ptujski letni kino vabi s filmskimi dragulji

V četrtek, 20. julija, se bodo večerne filmske projekcije iz dvorane Mestnega kina Ptuj na Cvetkovem trgu 1 preselile pod zvezdnato nebo, na dvorišče za kinom. Tam bodo prebivalce in obiskovalce mesta razveseljevale vsak četrtek, petek, soboto in nedeljo do 20. avgusta. Filmski program ponuja za vsakogar nekaj.

Že štirinajsti Kino brez stropa bo otvoril najtežje pričakovani in predvidoma najzabavnejši film tega poletja, Barbie režiserke Grete Gerwig. Komedija o popolnem roza bitju v popolni roza deželi z Margot Robbie v naslovni vlogi prinaša obilo duhovite družbene satire, zato napovedujejo, da bo všeč tako ljubiteljem slavne barbike kot tistim, ki je ne marajo. V vzdušje letnega kina bo gledalce pred projekcijo zazibal trio hrvaške kantavtorice Nine Romić, ki je s svojo globino in iskrenostjo pravo nasprotje plastične punčke.

Drugi težko pričakovani film tega poletja je Oppenheimer v režiji Christopherja Nolana, biografska drama o enigmatičnem znanstveniku J. Robertu Oppenheimerju in njegovi vlogi pri razvoju atomske bombe, posneta po s Pulitzerjem nagrajeni knjigi. Film z zvezdniško igralsko zasedbo (Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Rami Malek …) gledalce potisne v paradoks človeka, ki mora tvegati uničenje sveta, da bi ga rešil.

Kultni režiser Wes Anderson na Kino brez stropa pošilja svoj novi film Asteroid City, romantično komedijo, ki je prav tako polna zvezdnikov in zvezdnic (igrajo Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Tilda Swinton, Adrien Brody, Willem Dafoe, Margot Robbie …). Zgodba filma se odvija med konvencijo mladih zvezdogledov v ameriškem puščavskem mestu, ki jo spektakularno prekinejo dogodki, ki spremenijo svet.

Četrti izmed najbolj pričakovanih naslovov pa je novi film iz adrenalinskega žanra srhljivk o morskih psih in podobnih strašnih plenilcih Megalodon 2: Predator iz globin. Film Bena Wheatleya poganjata svetovni akcijski ikoni Jason Stathamom in Wu Jing.

Pod zvezdami bo še zadnjič na Ptuju na ogled tudi akcijska pustolovščina Indiana Jones in artefakt usode v režiji Jamesa Mangolda, peti film franšize, v katerem se Harrison Ford, pomlajen s pomočjo umetne inteligence, vrača z vlogo najslavnejšega profesorja arheologije.

Spored Kina brez stropa bodo dopolnili nekateri izmed najboljših art filmov tekoče kinematografske sezone.

Film Po soncu je posnela škotska režiserka Charlotte Wells, ki jo je brskanje po družinskih albumih navdihnilo k razmisleku o tem, kako morda nikoli ne bomo zares razumeli kompleksnega notranjega življenja ljudi, ki jih imamo radi. Ganljivi prvenec se je uvrstil na številne lestvice najboljših filmov leta in prejel nominacijo za oskarja za glavnega igralca.

Drama Tiho dekle režiserja Colma Bairéada, presunljiva pripoved o odraščanju, družini in osamljenosti v redko slišanem irskem jeziku, je bila nominirana za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec.

Lunana: jak v razredu je film iz države, katere filmografijo le malo poznamo: iz Butana. Zrežiral ga je Pawo Choyning Dorji, ki nas z njim sprašuje, ali smo povezani s tistim, kar je v življenju najpomembnejše. Zgodba, posneta v najodročnejši šoli na svetu, nas uči, da bomo srečo morda našli tam, kjer jo najmanj pričakujemo. Film je osvojil številne nagrade občinstva in se kot prvi butanski celovečerec uvrstil med nominirance za oskarja.

Tori in Lokita, drama belgijskega ustvarjalnega dvojca, ki ga sestavljata brata Jean-Pierre in Luc Dardenne, v njunem značilnem naturalističnem slogu pripoveduje napeto, srce parajočo zgodbo o dveh afriških najstnikih, ki sta v svetu ostala popolnoma sama in skušata obdržati glavo nad vodo v trdnjavi Evropa. Film je dobitnik posebne nagrade ob 75. obletnici festivala v Cannesu.

S filmom Trikotnik žalosti je švedski satirik Ruben Östlund svoje strupene bodice uperil v svet visoke mode in ekonomsko privilegiranih ter ustvaril divje zabavno farso, v kateri se razredna hierarhija obrne na glavo in razkrije tržna vrednost lepote. Film je na festivalu v Cannesu prejel najvišjo nagrado, zlato palmo.

Zatvoritveni film letošnjega Kina brez stropa pa bo prijeten slovenski Dedek gre na jug, pod katerega se je podpisal režiser Vinci Vogue Anžlovar. Film ceste pripoveduje zgodbo o dveh ostarelih glasbenikih, ki se v iskanju drage iz preteklosti srečata z vzhajajočo mlado pevko, ki ju popelje na pustolovščino življenja. V zgodbi o pričakovanjih in iskanju smisla, o prijateljstvu in ljubezni igrajo Vlado Novak, Boris Cavazza, Zala Djurić, Maruša Majer, Ptujčan Nenad Tokalić – Nešo in drugi. Dobršen del filmske ekipe je Mestni kino Ptuj januarja v živo gostil na premieri. Gre za (že doslej) najbolj gledan film letošnjega leta na Ptuju.


Vsi filmi bodo na sporedu ob 21. uri, le otvoritev se bo začela že ob 20. uri. Vstopnice je kot običajno mogoče mogoče kupiti prek spleta in pri blagajni kina. V primeru slabega vremena se projekcija prestavi v kinodvorano.


Ob letnem kinu bo med 20. julijem in 20. avgustom v Mestnem kinu Ptuj potekal tudi družinski program: vsak četrtek, petek, soboto in nedeljo ob 19. uri bodo na sporedu najboljši družinski filmi tekoče kinematografske sezone.


Več informacij:

http://www.kinoptuj.si/program/kino-brez-stropa/

Scroll to Top