Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

Kurentovanje na Ptuju 2024

Začetek dogodka: 03.02.2024
Konec dogodka: 13.02.2024

64. KURENTOVANJE

3.–13. februar 2024


MED NAJBOLJ ZANIMIVIMI KARNEVALI NA SVETU

Obiščite Ptuj pozimi, ko ta postane največji etnografski muzej nesnovne kulturne dediščine na prostem.

Kurentovanje se tradicionalno pričenja s kurentovim skokom, osrednji program 64. Kurentovanja 2024 pa poteka od 3. do 13. 2. 2024.


kurentovanje 2023

KURENTOV/KORANTOV SKOK
Petek, 2. februar
Začetek pustnega časa naznanja še posebno mističen dogodek. Ob polnoči in ob soju ognja si kurenti prvič nadenejo zvonce ter z glasnim zvonjenjem pričnejo odganjati zimo in zlo.

PREDSTAVITEV VINA MISTIK

Vino Mistik je mistično vino. Vsak letnik je poseben, drugačen in mističen. Vsako leto grozdje iz enega vinograda (single vineyard) in tudi iz drugih sort, pridelan in donegovan po različnih tehnoloških postopkih.

OTVORITVENA ETNO POVORKA
Sobota, 3. februar, 11.00
Ne zamudite edinstvenega etnografskega doživetja, ki ponuja dragocen vpogled v slikovite pustne navade od blizu in daleč. Na ptujskih ulicah in trgih vam bodo delali družbo številni tradicionalni pustni liki, kot so kurenti, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki, medvedi in še kdo.

SPOZNAJTE AVTOHTONE PUSTNE LIKE IN MASKE
4., 5., 6., 8., 9., 10. in 12. februar, 18.00, Mestni trg

Ptuj je prestolnica etnografije, kjer lahko v intimnem vzdušju spoznate tradicionalne pustne like. Ob večerih jih lahko vidite v osrčju najstarejšega slovenskega mesta.

DAN KURENTOVIH IN KORANTOVIH SKUPIN
Sreda, 7. februar, 18.00, Mestni trg
Med Kurentovanjem je sreda vsako leto rezervirana za Dan kurentovih in korantovih skupin. Mestni trg bo preplavilo na stotine rogatih in pernatih kurentov/korantov.
Prijavitelj in organizator dogodka: Zveza društev kurentov, soorganizator: Zavod za turizem Ptuj

SOBOTNI PUSTNI KORZO
Sobota, 10. februar, 11.00, Mestni trg
Povorka našemljenih meščanov ima svoje začetke že v letu 1873 in predstavlja živ dokaz, kako globoko je pustovanje zakoreninjeno v življenje mesta Ptuj.

NOČNI SPEKTAKEL
Sobota, 10. februar, 17.00, Mestni trg
Noč ima svojo moč – tudi za pusta! Na karnevalsko okrašene ulice Ptuja bo privabila številne skrivnostne like in pričarala spektakularno igro teme ter svetlobe. Obljubljamo pa vam tudi nepozabno ognjeno-glasbeno doživetje.

MEDNARODNA KARNEVALSKA POVORKA
Nedelja, 11. februar, 13.00
Že danes si rezervirajte čas za vrhunec Kurentovanja! Ptujske ulice in trge bo preplavil sprevod več tisoč karnevalskih mask ter tradicionalnih likov, ki bodo pripovedovali zgodbe o preteklosti, prihodnosti in današnjem času.

POVORKA OTROK IZ VRTCEV

Otroška pustna povorka v soorganizaciji z Vrtcem Ptuj, ki se je udeležijo otroci II. starostnega obdobja iz celotne Slovenije in po ulicah najstarejšega slovenskega mesta prebujajo pomlad.

PUSTNI TOREK IN POKOP PUSTA
Torek, 13. februar, Mestni trg in staro mestno jedro
Na Ptuju je slovo od pusta še posebej praznično. Opoldne odložimo delo in se pridružimo zabavam v mestu ter njegovih lokalih. Tudi vi se pridružite edinstvenemu urbanemu pustovanju, ki se rado zavleče v pozne večerne ure.


Spremljajte spletno stran www.kurentovanje.net ter naše družbene kanale na Facebooku Kurentovanje in Visit Ptuj ter Instagramu Kurentovanje in Visit Ptuj.

Scroll to Top