Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

MURVE, ŽIVI SPOMENIKI SVILOGOJSTVA

Začetek dogodka: 18.04.2023
Konec dogodka: 18.04.2023

MURVE, ŽIVI SPOMENIKI SVILOGOJSTVA (predavanje)

18. 4. 2023 ob 17.00, Ptujski grad

Murve so danes številnim ljudem neznane, medtem ko se starejši prebivalci nekdanjih svilogojskih regij še spominjajo obiranja plodov in žetve listov za krmo sviloprejkam. Svila je bila v avstro-ogrski monarhiji cenjeno naravno vlakno. Večstoletne murve, ki so se ohranile v Sloveniji, so živi spomeniki nekdaj aktivnega svilogojstva.

Z vzorčenjem, sistematiko murv in biokemijskimi lastnostmi listov se na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru intenzivno ukvarjajo od leta 2015 z namenom obuditve s svilogojstvom povezane morikulture, to je gojenja murv za pridelavo listja, ki služi kot krma sviloprejkam. V mesecu marcu so pričeli z izvajanem Evropskega projekta ARACNE s ciljem ponovnega uvajanja murv v kulturno krajino in ozaveščanja širše javnosti o pomembni ekološki koristi zasajanja murv. Projekt izpostavlja tudi nujno potrebo po ohranjanju zgodovinskih ostankov svilogojstva, zlasti historičnih murv kot naravne vrednote.

Več o tem nam bo povedala dr. Andreja Urbanek Krajnc s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.

foto (vir): Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož


Cikel predavanj V PREPLET NITI VTKANE ZGODBE pripravljajo ob razstavi Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja. Didaktična razstava, posvečena 40. obletnici delovanja prvega konservatorsko-restavratorskega ateljeja za tekstil v Sloveniji ter 130-letnici ptujskega muzeja, je v vzhodnem stolpu Ptujskega gradu na ogled do konca leta 2023.


 

Scroll to Top