Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

ODPRTJE RAZSTAVE PO POTEH STARIH PTUJČANOV – ARHEOLOŠKE RAZISKAVE NA STARI STEKLARSKI NA PTUJU

Začetek dogodka: 30.05.2023
Konec dogodka: 30.05.2023

ODPRTJE RAZSTAVE PO POTEH STARIH PTUJČANOV – ARHEOLOŠKE RAZISKAVE NA STARI STEKLARSKI NA PTUJU

30. 5. 2023, Galerija Magistrat 

Vabljeni na odprtje razstave Po poteh starih Ptujčanov – arheološke raziskave na Stari steklarski na Ptuju, ki bo v torek, 30. maja 2023, ob 11. uri v Galeriji Magistrat v mestni hiši na Ptuju.

Odprla jo bo županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.

Arheološke raziskave, ki so potekale na dvorišču Stare steklarske, Vrazovem trgu in okoliških ulicah, so se zaključile marca 2023 in so postregle z mnogimi zanimivimi in večkrat nepričakovanimi odkritji.

Odkrite hiše in njih dvorišča kažejo, kako se je oblikovala srednjeveška prostorska zasnova tega predela mesta, medtem ko odkrite posamezne najdbe in situacije pripovedujejo o opremljenosti prostorov in njihovi namembnosti. Sedimenti in smetišča ter greznice na dvorišču Stare steklarske (za arheologe prave zakladnice) so skrivale množico odvrženih odlomkov in tudi celih predmetov vsakodnevne rabe. Na Vrazovem trgu pa so arheologi odkrili ostanke lesene konstrukcije, ki je tvorila podlago za najstarejšo cesto. Razvoj srednjeveškega Ptuja je v 13. stoletju dokončno določila gradnja mestnega obzidja, to pa je ustvarilo okvir za nadaljnjih 700 let njegovega urbanega razvoja.

Razstava bo na ogled do 30. junija 2023.

foto (vir): Galerija Magistrat


Organizator: Galerija Magistrat

Scroll to Top