Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

Pogovor o(b) filmu Konoplja osvobaja

Začetek dogodka: 18.05.2023
Konec dogodka: 18.05.2023

Pogovor o(b) filmu Konoplja osvobaja

V četrtek, 18. 5. 2023, ob 19.00

Mestni kino Ptuj


S humorjem prežet dokumentarni esej o aktivistih iz Slovenije in od drugod, ki so svoje življenje posvetili legalizaciji konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkrižje z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« … Pripovedovalec je Rambo Amadeus.

Konoplja osvobaja ni aktivistična filmska zgodba za legalizacijo konoplje, ampak s humorjem prežet dokumentarni esej, ki govori o aktivistih iz Slovenije, bivše Jugoslavije, Evrope in Amerike, ki so svoja življenja posvetili legalizaciji rastline konoplje. Nekateri so pri tem prišli v navzkriž z zakonom, vsi pa so tako ali drugače stopili na pot svoje osebne »konopljine revolucije« …

Glavni protagonist v filmu je Janko Pirc, ki je leta 2016 prvi v Sloveniji dosegel oprostilno sodbo na vrhovnem sodišču RS potem, ko je bil obsojen za vzgojo in rabo osmih sadik, s katerimi je želel pomagati bolnemu sinu in ženi. Film ob pripovedi glasbenika in rock’n’roll filozofa Ramba Amadeusa s humorno distanco opisuje, kako v bliskovito razvijajočo se industrijo konoplje, kljub nasprotovanju medicine, ki ima konopljo še vedno za mamilo, vstopajo politika, farmacija in kapital.

Konoplja danes vse bolj postaja simbol civilne družbe in pravice posameznika, da si sam pridela zdravilo ali rekreativno mamilo, farmacija in kapital, ki okoli nje stiskata obroč pa jo, ko bo končno »legalna«, nameravata prevzeti od aktivistov in jo v dragih rastlinjakih vzgajati izključno za profit.

Več informacij: http://www.kinoptuj.si/film/konoplja-osvobaja/

Scroll to Top