Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

(Spomladanska) Pot na Mestni Vrh

Začetek dogodka: 01.05.2023
Konec dogodka: 01.05.2023

(SPOMLADANSKA) POT NA MESTNI VRH

dan odprtih vrat
Ponedeljek, 1. 5. 2023, 10.00-17.00


V ponedeljek, 1. maja 2023, se naužijte nepozabnih razgledov na vinorodno kuliso Ptuja le streljaj stran od mesta.

V sklopu Dneva odprtih vrat turistične poti po Mestnem Vrhu se lahko udeležite organiziranega pohoda, turističnega vodenja, podružite z vinsko kraljico ob sto let stari preši, si ogledate železniški muzej ali se udeležite rimske degustacije.

Morda pa se preprosto samostojno peš ali s kolesom podate po poteh med vinogradi in sadovnjaki, kjer se lahko razvajate z lokalnimi vini in raziščete znamenitosti. Zemljevid Poti na Mestni vrh je dostopen tukaj. Lahko pa sledite grozdu.

Vabljeni!


DOŽIVETJA


PRVOMAJSKA POT NA MESTNI VRH
Organiziran pohod Planinskega društva Ptuj in Zavoda za turizem Ptuj
10.00, parkirišče Lidl Volkmerjeva cesta
Dolžina poti je 9 km, prijava ni potrebna, pohod je brezplačen

Z izkušenim vodičem Planinskega društva Ptuj se bomo podali na nikakor prenaporen pohod po večinskem delu Poti na Mestni vrh. Kos poti vodi po cesti, nato nas čaka delček gozda in veliko lepih razgledov. Na lokaciji vinogradniškega muzeja Stara preša se bomo ob 11.00 uri ustavili na podelitvi vinskih nagrad. Pot bomo nato nadaljevali do Gomile, od koder se bomo spustili do rimskega tabora, kjer nas bo pričakala rimska degustacija. Po počitku se bomo vrnili nazaj na startno mesto. Namig: predvidene 3 ure prijetne hoje se lahko zaradi gostoljubnosti domačinov malenkost raztegnejo.

STARA PREŠA
11.00-15.00, Vinogradniški muzej Stara preša (Mestni Vrh 28, 2250 Ptuj)

11.00 Podelitev vinskih priznanj: Društvo vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice bo podelilo priznanja nagrajenim vinogradnikom in vinarjem na društvenem ocenjevanju. Po podelitvi boste lahko degustirali nagrajena vina ter poklepetali z vinarji in vinsko kraljico.
Vinogradniški muzej s 109 let staro prešo vabi na pohajkovanje in razvajanje brbončic z vrhunskimi lokalno pridelanimi vini, sadnimi sokovi, okusno gibanico in odlično ocvirkovko. Vse do 15.00 ure.

SPREHOD MED ZGODBAMI MESTNEGA VRHA: TRTE UMIRAJO STOJE
12.00, pred Hiško Herberstein (Mestni Vrh 90, 2250 Ptuj)
Turistično vodenje Zavoda za turizem Ptuj: prijava ni potrebna, 60-minutno vodenje je brezplačno

Od hiške Herberstein do razgledne točke Gomila vas bomo popeljali z zgodbo, ki se je pričela leta 1903. Takrat je Miha Sadar, konjar pri hotelirju Osterbergerju, kupil zmagovalni listek cesarsko-kraljeve loterije in zadel pol milijona kron in si z njimi na Mestnem Vrhu uresničil sanje. Več pa izveste 1. maja.
Turističnega vodenja se lahko udeležite kar v udobni obutvi, do razgledne točke nas bo namreč vodila kratka in popolnoma nezahtevna pot.

RIMSKA DEGUSTACIJA
13.00-15.00, Rimski kamp Poetovio (Štuki 23, 2250 Ptuj)

V dobri družbi si privoščite degustacijo rimskega mulsuma in kruhkov z namazi.
Hrana v antičnem času ni bila razumljena le kot nujna dobrina za preživetje, ampak je skupaj z vinom predstavljala pomemben element družabnega in duhovnega življenja.

OGLED HIŠKE HERBERSTEIN
Kadarkoli med 11.0 in 17.00

Hiška Herberstein je več kot 200 let stara bivša Herbersteinova viničarija, v kateri življenje še danes poteka nekoliko drugače in počasneje. Stoji na mirnem in sončnem delu Mestnega Vrha, v objemu vinogradov in gozdov. Od ostalih hiš se razlikuje predvsem po svoji pravljični podobi s slamnato streho.

DEDIŠČINA ŽELEZNICE
15.00-17.00, Železniški park Ptuj (Mestni vrh 56a, 2250 Ptuj)
Vodenje po predhodni najavi do zapolnitve mest [mitja120@gmail.com, 051 225 328 – Mitja Vaupotič]

Po železniškem parku vas bo popeljal zbiratelj starin in navdušenec nad železniško zgodovino. Ogledali si boste lahko kabino električne lokomotive serije SŽ 362-023, vrtno železnico z likovnimi signali in železniško maketo z bogato zbirko starin.


Pobudnik in koordinator dogodka: Zavod za turizem Ptuj
Organizatorji: Zavod za turizem Ptuj v sodelovanju z Društvom vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice, Hiško Herberstein House, Planinskim društvom Ptuj ter Društvom Poetovio LXIX – Društvo za rimsko zgodovino in kulturo Ptuj


KOLESARSKI IZLET PO MESTNEM VRHU:

Za bolj trajnostni obisk Mestnega Vrha vas vabimo, da avto zamenjate za udobne pohodne čevlje, kolo ali električno kolo.

Slednjega si lahko rezervirate na Alfa Točki, na telefonski številki 070 713 043.

V primeru, da bi se želeli držati označene Poti na Mestni Vrh, naj opozorimo, da ta vsebuje odsek, prepovedan za kolesarjenje (Vičavska pot). Ostanite na glavni cesti in prišli boste nazaj na označeno pot.

Zemljevid Poti na Mestni vrh je dostopen tukaj.

Vabljeni!


Boštjan Selinšek, Stanko Kozel, Miha Kolar, arhiv Zavoda za turizem Ptuj

Scroll to Top