Pokličite nas

+386 2 748 29 99

Pišite nam

obcina.ptuj@ptuj.si

Prenesite

aplikacijo

Voden ogled po razstavi slikarja Gregorja Pratnekerja

Začetek dogodka: 16.09.2023
Konec dogodka: 16.09.2023

Voden ogled po razstavi slikarja Gregorja Pratnekerja

Sobota, 16. 9. 2023 ob 11.00

Vljudno vabljeni na voden ogled po razstavi mariborskega slikarja Gregorja Pratnekerja. Po razstavi vas bo popeljala umetnostna zgodovinarka Doroteja Kotnik v dialogu z umetnikom Gregorjem Pratnekerjem.

Slikar Gregor Pratneker (1973) se je s slikarstvom začel ukvarjati v devetdesetih. Živi in ustvarja v Mariboru. Leta 2006 je diplomiral na Oddelku za likovno umetnost na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Med leti 2007 in 2012 pa je podiplomsko študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je tudi leta 2012 magistral z nalogo »Abstrahiranje in deformacije oblik v mojem slikarstvu«.

V zadnjem ustvarjalnem obdobju se posveča predvsem krajinam – gozdovom, ki pa jih lahko slika plein air ali v ateljeju. Narava je vseskozi navdihovala slikarje, da so želeli ujeti njeno veličino in lepoto na slikarsko platno, velikokrat so sočasno izpostaviti majhnost človeka, kar se kaže tudi v slikarskih delih, nastalih izpod rok umetnika Gregorja Pratnekerja. V njegovih delih se čuti umetnikova povezanost in navezanost na naravo, ki jo vidi v vsej njeni veličini, predvsem pa ceni njeno sposobnost nenehnega preporoda. Naravni cikel večkrat naslika v različnih letnih časih, saj v njem tli radovednost in raziskovanje same krajine, ki se neprestano spreminja.

Več o razstavi.

 

Scroll to Top